traktát_výluky a vánok… (nielen) Viedne)))))

…a tak výluky na vlakových tratiach…. víkendové aj dlhodobé… nielen prázdninové… vnútroštátne aj s „medzinárodným dosahom“… a tak som včera zistila, že vlaky do Viedne z hlavnej BA stanice začnú opäť premávať niekedy v decembri… keď opravia most cez Moravu atď atď… a potom možno rovno začnú stavať hlavnú stanicu v Stupave (alebo v Modre?:)))

… a tak  vlaky do Viedne chodia v rámci BA hlavne z Petržalky… a tak, hoci som už z tejto stanice cestovala x-krát, trochu ma miatlo, že na svetelnej tabuli nástupišťa bola avizovaná Viedeň, ale vo vlaku Eisenstadt… ale nakoniec sa dotyčný vlak rozpájal a spájal až za Viedňou… „a ja nemám iba iba jednu, pýtajú ma až za Viedňu“:))

… a tak sme sa veľmi zľahka, takmer akoby „Viedenskou električkou“ prepracovali od vlakov cez metro až k Štefanskému dómu…. rovno do náručia plnej turistickej sezóny… pútačov na „ajneklajnenachmuzik“ …do útrob Albertiny (rad na lístky nebol neznesiteľný, ale bolo príjemné mať so sebou lístky kúpené cez net:)…galéria bola pomerne plná, ale to sa dalo čakať…výstava Roya Lichtensteina (27.10.1953) končí 14. júla… a tak veľké diela (aj rozmermi) potrebujú veľké priestory…. ale kľudne by som si pozrela ah dvaktát ak veľký pristor a dvakrát toľko diel… okrem známych komiksových povinných jázd hneď úvode… kompozície, kolážované kompozície, prípravné kresby, gobelíny a koberce, 3D objekty… koberce boli fascinujúce… čb-tvorba… zvláštna úľava pri „nevybodkovaných obrazoch“:)))… neviete niekto ako vyrábal tie bodky? – šablóny? – verím, že sieťotlač to nebola…. a tak som sa dozvedela, že Roya v mladosti veľmi ovplyvnila Picassova Guernica (kvôli situácii v Španielsku v 20.storočí dlhodobo zapožičaná Múzeu moderného umenia v New Yorku)… a tak som po návrate domov zhliadla dokument o Picassovi (25.10.1881)…. jeho dielo bolo skutočne veľkolepé a obsiahle…inventarizácia jeho tvorby trvala sedem rokov!… a tak v rámci toho filmu vyskočila zaujímavá situácia…. Picasso mal vraj v oficiálnych rozhovoroch problém so svojou nedokonalosťou v znalosti francúzštiny… a pritom sa nemohol vrátiť do rodného Španielska….preto  musel toľko tvoriť???… alebo len nesmierny talent?:)))

… a tak sa v štvrťfinále ME 2024 v rámci predĺženého víkendu nestretnú Španieli a Francúzi… ale čo ak vo finále o týždeň?)))

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:
Falco
Jedeme do Vídně 
70 sukieň 

… a tak sa s vami dnes lúčim s prianím príjemných prázdninových a dovolenkových dní… na pláži…v lese…v galérii…v ateliéri… v aréne… na štadióne…:))

vždy vaša Sally_Lu*

p.s. 1 – a meniny majú Cyrovi, Metodovia, Patrikovia, Ivanovia, Lujzičky – všetko najlepšie 🙂
p.s.2 – a 7.7. – je deň čokolády:))
p.s.3 – a lunárny kalendár odkazuje: „s láskou prijímajme život taký, aký je“
p.s.4 – a keby ste vedeli o tom, že sa niekde predáva Lichtensteinov koberec – určite mi dajte vedieť – vyzeral skvostne!:))

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *