traktát_pomalá voda rýchly pohyb_LOH1))))))

…a tak minulý piatok začali oficiálne LOH v Paríži… a tak som narýchlo nezistila, či je Paríž v francúzštine mužského (SK) alebo ženského (CZ) rodu…viete?…

… a tak sa očakávalo pompézne otvorenie… a tak som spočiatku nechcela veriť, že môže trvať štyri hodiny, ale nakoniec tak bolo… nesledovala som to z prudko analytických dôvodov… skôr z čírej zvedavosti…“čo sa dá ešte vymyslieť?“… ako to môže vyzerať, keď sa celý ceremoniál nevtlačí do jedného uzavretého štadióna… práve naopak… rozpohybuje sa v celom „známom“ meste… medzi kultovými pamiatkami… na rieke…. a tak musím povedať, že práve tá plavba  v daždi po Seine ma najviac zaujala… obleky…kravaty… etno-šaty…priesvitné dáždniky… niektoré výpravy spolu s inými na jednej lodi… niektoré mali loď sami pre seba… aj malé výpravy… adekvátne malé loďky:))

… a tak módu na loďkách v záberoch prebíjala móda na móle mosta…. priznám sa, že tie na loďkách ma zaujímali viac… zadanie mali rovnaké: „obliecť olympionikov“…niektoré akoby zľahla jednoducho – námornícky modré sako a niečo primerané k tomu… a niektoré sofistikované vzory viac či menej pripomínajúce vodu… leto… možno nejaký šport… možno len variácie na trikolóry… 

…. a tak voda…. a tak sa už pred LOH objavili správy, že sa niektorí francúzski politici vrhajú do vôd Seiny – žiadne pesimistické dôvody – presne naopak – aby dokázali, že voda v rieke je dosť čistá na to, aby sa tam mohli udiať závody v exteriérovom plávaní… a pred pár dňami prenikla informácia, že sa predsa len uvažuje o umelom kanáli:)))

… a tak máme na divokej vode jeden bronz, čo dokázalo, že tieto športy sú naša OH doména… a tak som si pri prepínaní priamych prenosov uvedomila, že ma v lete ďaleko viac zaujímajú exteriérové športy…. alebo aspoň vodné v bazéne v multi hale na La Défense….. a tak som na chvíľu zapochybovala, či pozerá na LOH alebo ZOH… niektorí plavci prichádzajúci k bazénu v dlhých vetrovkách ma celkom zmiatli… a potom prišlo vysvetlenie od komentátorov…. hala je vysoká obrovská… po piatkovom daždi stúpajú aj teploty v Paríži,… hala sa musí chladiť, aby aj diváci v horných radoch arény mohli dýchať… a pri bazéne je istý chlad, kde sú potom rozhodcovia v oblekoch a športovci musia udržiavať prehriate svaly pred skokom do bazéna…. a tiež čiapočky – niektorí plavci majú na hlave hneď dve… a to aj muži…niečo v zmysle, že tá stará dobrá dobre drží na hlave, potom okuliare a potom nová…. akurát jeden holohlavý plavec mal výnimku a plával bez čiapky… komentátori vysvetľovali tiež ako je fajn, keď si muži oholia nohy a cítia pohyb vody… a hlavne:

…pre plavcov je esenciálne aby sa dobre vyspali…

… a stále nie a nie padnúť svetový rekord… vraj „pomalá voda“… a včera večer predsa prekonaný… aj keď nie francúzskym plavcom Leonom M….ten si len tak za jeden večer strihol dve zlaté medaily… v rôznych plaveckých disciplínach!!!

…a jachtárske preteky sú mimo Paríža v Marsej… a surferi…. na Tahiti!!!!

…. a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:

spomínam na Paríž 
Celine Dion
Lady Gaga 

… a tak sa s vami dnes lúčim s prianím príjemného augusta, sledovania LOH alebo šporovania niekde pri vode…. alebo oddychu kdekoľvek!

vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – a meniny majú Jergušovia, Dominiky…Štefánie… a narodeniny levy – všetko najlepšie!
p.s.2 – a lunárny kalendár radí: pite čistú vodu a zelený čaj… a každopádne vždy sa dobre naraňajkujte:))

…“mužská štvorka bez“….

2 komentáre k “traktát_pomalá voda rýchly pohyb_LOH1))))))”

  1. Polkla jsem na prázdno při pohledu na bezhlavou kralovnu Marii Antoinettu. Nad tím, jak Francouzi stále milují svou revoluci. Ve stínu té veselice jsem shlédla film Vaincre ou Mourir. Ale plačicí déšť nad Seinou byl krásný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *