traktát_baboletný trochu podmračený)))

…a tak tento týždeň som ľutovala, že som nešla na jeden koncert (lebo keď už tak dve akcie jeden večer:)… interpret mi nebol až tak blízky, ale koncert bol asi fakt dobrý… a tak som nešla na jednu výstavu, ktorá ešte potrvá dva týždne… a to zas jednoducho preto, lebo som potrebovala byť po celom dni za PC na „čerstvom vzduchu“…. nehovorím teraz o lese, len o pobyte mimo interiéru… mimo budov… ideálne by bolo priam v prírode… verím, že cez víkend sa to podarí…  aj keď neviem, či to bude konečne to pravé babie leto:)

…a tak v posledných dňoch sa dostávam do nejakého časového posunu…. miestami mám pocit, že je o hodinu viac… a potom o hodinu menej… také zvláštne rozkolísanie… akoby nejaké čidlo vo mne sa už prelaďovalo na časový posun „do normálu“… ten však nastane až budúci víkend…

… a tak tento týždeň odišli do československého herecko-filmového neba dve dámy… zrejme len zváštnou zhodou okolností menovkyne: Soňa Šimková a Věra Plívová-Šimková… aj keď jej filmy som videla najmä v detstve… Krakonoša a lyžníkov … s Heřmánkom v roli Krakonoša .. poznám naspamäť:))… ďakujeme!!!

… a naša hudobná redaktorka vyberá:

Pán hor 
Omamná kvetina pravdy 
Na konci s dechem 

… a tak som dnes videla jednu výstavu v Českom dome (Petr Stranický – foto v ilustrácii blogu)… sklo… kov… zdanlivá pevnosť skla… jeho tekutosť… a do toho svetlo, ktoré pomaly mizne…aspoň živý lúč laserový…večný?…prechádzajúci vodou – hry so živlami…

… a tak sa s vami dnes lúčim s prianím príjemného babieho leta… v prírode exteriéru či v interiéri galérie… vlastnej duše:))

vždy vaša Sally_Lu*

p.s. 1 – a v Ba práve ide (okrem iných výstav) Design week
p.s.2 – a 17.X. bol na obed spln… kto chcel chudnúť mal si dopriať malý obed…:))
p.s.3- a lunárny kalendár odkazuje: navarte si šípkový čaj!:))

traktát_po 10. rokoch!!!))))

…a tak desiateho desiaty…. a tak chtiac nechtiac prichádza otázka… čo bolo napríklad pred desiatimi rokmi?

… a tak kým na otázku čo bolo pred 10-x alebo 10+x rokmi by som musela dlhšie loviť spomienky v pamäti, tak pred desiatimi rokmi to bolo jasné: sťahovanie!!!… sťahovanie z bytu do bytu…. aj keď nie ďaleko… narárožené predmety… veľké triedenie a vyhadzovanie… bude sporák na správnom mieste? (doteraz si niekedy predstavujem, že mohol byť od 90-stupňov na vedľajšej stene… a že by to bolo možno krajšie a účelnejšie:))….sťahováci… úzke poničené schody… následne ošúchaná a poničená posteľ… nová pohovka… nábor pomocníkov… nedokončené detaily… v jeden deň asi do desať majstrov súčasne končilo elektriku, iní zapájali pračku, iní niečo v kuchyni… no jednoducho sťahovanie!!!

… a tak by sa o sťahovaní dalo napísať niekoľko traktátov… niektorí téme venujú aj romány:))

…a tak by sa dalo napísať aj o tom ako sme sa sťahovali, keď som mala 11 rokov z domu starých rodičov… vlastne starý otec už nežil a omama ostala ešte nejaký rok-dva aj s tými pár sliepočkami… a dom už nie je… v detstve som si neuvedomila, že ho vlastne zbúrali… fyzicky odstránili…zrovnali so zemou… až pred pár rokmi jedna príbuzná hovorila ako sa na tej jav boli pozrieť…a tak, kým to nepovedala neuvedomila som si, že nesublimoval!!!… bol zbúraný… a jediné šťastie je, že som to v detstve nevidela na vlastné oči… v snoch a spomienkach zostáva celý, farebný… nasvietený slnkom z juhu aj západu…

… a tak som tento týždeň videla film Nikdy neodvracaj zrak…  a v ňom horiace Drážďany… pohľad chlapca… nie jeden zbúraný dom… zničené domovy…nie desať ani nie 10×10…stovky…mesto…mestá…a to sme stále len v hmote… (príliš veľa tém… osudov… )))

…. a naša hudobná redaktorka dnes vyberá:

Hotel Modrá hvězda – Slunečnice 
Dežo Ursiny – Vtáci 
Sťahovaví vtáci 

… a tak keby som písala o tom, kto odišiel za desať rokov z tohto sveta… a kto sa naň narodil… emócie by ma premkli a úsmevy a slzy… a nenapísala by som dokopy možno nič… možno to bude niekedy na ten román)))

… a tento týždeň udeľovali cenu Anasoft litera… tak nabudúce…:)

… a tak by som osobne v týchto dňoch pokojne sťahovanie nechala na vtákov sťahovavých… na Morave sa po povodniach utvorili podmienky pre zastavenie nezvyčajných druhov – vraj ornitologický raj!

a tak sa s vami dnes lúčim s prianím, že ak sa už sťahujete, tak nech to ide ľahko a rýchlo… a ak sa sťahujete len z daždivej ulice alebo prechádzky k teplu pece, kaviarne, pelíšku… tak tiež dobre:))

vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – a meniny majú Borisovia, Terezky a Kolomanovia – všetko najlepšie!
p.s.2 – a lunárny kalendár radí: „ak máte pred sebou nejakú úlohu, hovorte si – je to ľahké, to zvládnem:))“- vyložte si potom nohy o stenu a pretým si ich dobre premasírujte!

traktát_lekáre_lekváre_arch_i_tektúra

…a tak musím skonštatovať, že kým začiatkom leta sa varia vláčne šťavnaté jahodové a marhuľové džemy…ku koncu leta— v podstate už na jeseň… zvyšky sliviek… hrozna… a keď sa to neustriehne, tak miesto lekváru… vznikne niečo ako elastický betón…žeby nový stavebný materiál?:))

… a tak je určite príjemnejšie písať o lekvároch, aj keď sa nedajú vybrať zo sklených nádobiek a čakajú na svoju možnú slávu v nejakých buchtách… ako o lekároch…. a tak len tak zľahka…. spánok je najlepší lekár…. kde nechodí slnko chodí lekár…a tak keď bude menej slnka… dám si lekvár?…zabetónujem sa … a budem ho tráviť pod dekou…kým nezaspím…a budem snívať o …o niečom slanom… o mori…

…. a tak sa zrejme stuhnutý lekvár zachraňovať už nedá… a tak sa nedá zachrániť ani prehratý zápas vo futbale… hoci na výhru aj pri vysokom kurze v tipovacích kanceláriách vsadil asi málokto… anglickí fanúšikovia mali základný tábor rovno pod oknami  našich kancelárií…a celkom by ma zaujímalo, čo im zostalo z návštevy BA… šťastie z vopred jasného víťazstva… spomienka na pivo…(?)… nejaký fragment architektúry?…

… a tak tento týždeň prebral žezlo roka od septembra október… a tak pomaly ale iste končia záhradné práce a prechádza sa do interiéru… galérií…a k tomu nejaké túry po architektúre…

… a tak tento týždeň: Deň architektúry/CZ+SKArchitekt roka 2024/CZ….Cézar/SK …a nakoniec výstava –  Dedeček v SNG…..

… a naša hudobná redaktorka dnes vyberá

Martin Lee
Kris Kristofferson
Robo Grigorov

…. a tak sa s vami dnes lúčim s prianím dobrého októbra, dobrých lekvárov, dobrého zdravia a dobrej architektúry:))

vždy vaša Sally_Lu*

p.s.1 – a meniny majú Ferovia, Vierky, Natálky a Elišky – všetko najlepšie!
p.s.2 – a 2.X. bol nov dôležitý pre váhy – a lunárny kalendár odkazuje – „niečo dobré pre seba urobte“:))